Näkökulma: Kolmas yläaste

Kolmas yläaste tarvitaan Lempäälään nyt vuosikymmenen vaihteessa. Valtuusto on päättänyt keväällä 2017, että se sijoittuu entisen Lempäälän lukion tontille. Meillä on kaksi päävaihtoehtoa, peruskorjata vanha lukiorakennus tai purkaa se ja rakentaa kokonaan uusi.

Kirjoitan tässä näkemyksiäni, joita olen tuonut esiin viime vuosien aikana niissä luottamustoimielimissä, joissa olen ollut mukana.

 1. Jos Lempäälän kunta ei olisi onnistunut yhteistyössä Tredun kanssa, olisi Lempäälän lukio jatkanut vanhoissa lukion tiloissa ainakin 5 -10 vuotta.
 1. Ikäluokkani keskikoulun 2 – 5 A luokka (päättyi -72) vieraili Loppiaisen 2016 tienoossa vanhassa opinahjossaan ja rehtori Hytönen esitteli meille pyynnöstämme laajasti koulun nykyisiä tiloja. Koulu oli keskimäärin paremmassa kunnossa kun meidän aikanamme ( pl. voimistelusalien lattiat). Muutama luokka oli huippuhienosti uudistettu ( mm. Mannikaisen veistosali)ja ruokasali oli upea. Vain Manala oli entisensä.
 1. Vanhan lukiorakennuksen ilmanvaihto ei ole kunnossa. Suuren ikkunaremontin ja mahdollisesti tehokkaan alipaineilmastoinnin vuoksi korvausilma tulee tiloihin osittain eri paikoista kun aikaisemmin ja saattaa vaikuttaa ilman laatua heikentävästi.
 1. Hometta eli mikroskooppisten sienten itiöitä on kaikkialla ympäristössämme, myös terveissä rakennuksissa. Pelkkä homeen esiintyminen jossain (vaikka uudessa) rakennuksessa ei tarkoita, että kyse olisi hometalosta.
 1. Luokkatilat saattavat olla epäkäytännöllisiä nykyaikaiseen opetukseen, mutta miten mahtaa olla esim. Tampereella, jossa on paljon vanhoja ja vanhempia koulurakennuksia kuin tämä ? Jos luokkatilat ovat liian isoja, niin se tuskin on ylipääsemätön tilanne ( vrt. liian pieni tila). Tässä vanhassa lukiorakennuksessa on myös akustiikaltaan ensiluokkainen juhlasali.
 1. Kolmanteen yläasteeseen tarvitaan tilat pitkässä juoksussa 350-400 oppilaalle. 1970-luvulla Kanavan koulussa (ent. L-VYK) oli lähes 1000 oppilasta ( 10 – 20-vuotiaita) ja näiden opettajat.

Jos meillä olisi oikea hätä ( pulakausi tms., niin yläaste aloittaisi syksyllä  2018 niine hyvineen Kanavan koululla ( vanha lukio) – ilman mitään remonttia.

Lempäälän talous on ollut tiukoilla viime vuosina ja tulevina vuosina kunnan investointikuluja lisää keskusta-alueen rakentaminen. Toisaalta maakunta – ja soteuudistus muuttanee kuntien rahavirtoja merkittävästi.

– Nyt jos esim. ilmastoinnin ”säätämiseen” pistää 1 miljoonan ja esteettömyyden sopeuttamiseen toisen, niin vanhalla Lukiolla voidaan pitää koulua 10 – 15 vuotta ( voimistelusalien lattiat voitaisiin laittaa kuntoon vaikka talkoilla omatoimirahan turvin).

Aikalisästä ja kestävästä kehityksestä on nyt kysymys.

Mikko Kärki, kunnanvaltuutettu

Comments are closed.

 • Seuraa ja tykkää!

  Facebook
  Facebook